Podvarak

Podvarak nije brz, ali je ovo brz način da ispraznite kacu s kiselim kupusim, jer kasnije više to nećete želeti da radite.

Oko ovog jela postoji više škola mišljenja. Po nekima su nedopustivi aleva paprika i crni luk, a po drugima su to neizostavni delovi ovog jela. Recept koji sledi ima, dakle, četiri varijante, ali ovde su i aleva paprika i crni luk.

Ima i peta, posna varijanta, ali je ne preporučujem. Autor teksta smatra da nismo mi evoluirali do vrha prehrambene lestvice da bismo pasli travu…

No dobro.

Sastojci:

1 -1,5  kg kiselog kupusa (ribanca ili glavica isecena na trakice)

200 do 300 grama slanine

1 glavica crnog luka

meso po želji (dimljeno meso, piletina, svinjetina – može but, svinjski vrat, kobasice…)

2 kašičice aleve paprike

3 lista lovora

biber u zrnu – zeleni i crni

Priprema:

Kiseli kupus dobro oprati i ocediti. Ako je glavica u pitanju, iseckajte na froncle. Probajte. Ne sme da bude slano ni prekiselo.

KORAK 1

Sa suvim dimljenim mesom

Prokuvati dobro oprano meso – rebra, butkicu ili sta god… prvu vodu baciti, pa nastaviti kuvanje dok ne omekša. Skinuti s vatre i s kostiju. Sačuvati malo druge vode za nalivanje kupusa

Sa piletinom, ćuretinom  ili svinjetinom.

Na malo ulja (bolje masti ako je niste zauvek izbacili iz kuhinje) propržiti meso.

KORAK 2

Na ulje ili mast na kojoj ste pržili meso ubaciti slaninu na kockice i luk termički obraživati do čuvene staklaste boje. Ubaciti kupus i dinstati 40 minuta ili duže. Po potrebi dodavati vode.

Dodati biber i lovor. Alevu papriku u zavisnosti od škole mišljenja kojoj pripadate.

KORAK 3

U vatrostalnu posudu prebaciti kupus i meso. Ukoliko su to neke kobasice ili npr odresci od sviljskog vrata poređati odozgo. Peći oko 40 minuta na 220.

Prijatno.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

3 × two =