Sarma koja leži

Zbog opravdane bojazni da bi autor teksta mogao da ovim receptom izazove revolt i odmazdu Ujedinjenih ljubitelja sarme, njegovo ime biće poznato samo administratorima sajta. 

Nije sa sigurnošću moguće reći da li je pre nastalo jelo naziva Sarma koja leži ili vrlo blizak oblik kulinarske majstorije koji se zove Sarmice od zelja u vinkli. Koliko je autoru poznato, oba jela nastala su kao proizvod neposlušnog odnosa listova kiselog kupusa ili zelja prema visoko cenjenoj estetici srpske kuhinje. Ukoliko se osmelite da spremite ovo jelo, jedno je sigurno: niko vam neće reći „ova sarma je tri milimetra kraća od one koju već uveliko varim“.

Za spremanje Sarme koja leži neophodno je najpre zamisliti tanjir u kojem se nalaze dve klasične sarme, dve kašike pire krompira i jedna kašika pavlake. Sa ovom slikom treba pristupiti vezivanju kecelje oko struka. Osim toga, za četiri osobe, potrebno je:

  • pola kilograma ribanca
  • 3 krompira srednje veličine
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 šargarepa
  • ½ kg mlevenog mesa
  • so, biber, začini po želji
  • pola šoljice pirinča
  • kisela pavlaka

Priprema:

Počeo je februar, pa vam je ribanac verovatno već blizu stanja nakon kojeg komšije počinju da okreću glavu od vas. Taj ribanac potopite u vodu i nekoliko puta isperite. Autor je oko pola kg ribanca držao preko noći u vodi. Gotovo da nije bio kiseo kada je prebačen u šerpu za kuvanje. Trebalo bi tiho da ključa nekih sat vremena, a nešto kraće traje kuvanje tri krompira srednje veličine.

Dok se to dešava treba iseći luk, malo šargarepe, koje ćemo propržiti u tiganju pa dodati oko pola kg mlevenog mesa. Začini po želji idu odmah, jer meso ne voli da se prži „na suvo“. Može da se doda šaka pirinča, no nije neophodno.

Uključiti rernu na 220 kada krenete da postavljate sarmu u ležeći položaj.

U đuvečaru prvo položite pola cele smese kupusa koji ste ocedili od vode, ali ne baš da je postao kao duvan. Kupus lepo premažite sa pola pavlake. Kratko kuvani krompir isecite na kolutove i složite preko pavlake. Preko toga ide mleveno meso, pa druga polovina kupusa, koja se premaže preostalom pavlakom.

Uživajte u izboru redosleda, jer pobogu, zar nije lepše nekad uzeti zalogaj pirea, pa zalogaj sarme nego obrnuto.

Pecite pokriveno 45 minuta, a potom 15 minuta bez poklopca.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

eighteen − 15 =