Vojvođanska krompirača

Ako se lutajući izgubite negde na vodama Srema, velika je verovatnoća da ćete sresti čoveka sa nadimkom Tesla. Kada mi se predstavio objašnjavajući da ga tako zovu od detinjstva, kao iz topa sam konstatovala: “Ooo, pa Vi mora da ste odlični u fizici”.

“Nikako! Kao mali mogao sam da pojedem punu tepsiju krompirače, a to je znate bilo omiljeno Teslino jelo”, rekao mi je.

E sad, da li je ovaj jednostavan vojvođanski recept, u vreme kada su pisma nosile kočije, nekim čudom dobacio do Like nije sasvim poznato, kao što i mnoge legende o Nikoli Tesli nisu ni na koji način dokazive. Ono što je međutim činjenica je da kad počnete da jedete vojvođansku krompiraču ne znate kad je dosta, pa to nekad bude “do kraja tepsije”.

 

Sastojci:

  • 2 srednje ili veće glavice crnog luka
  • jedna veća šolja pirinča
  • 300 g domaće dimljene kobasice (ili slanine)
  • 800 g belog krompira
  • 1 kisela pavlaka
  • 2 jaja
  • šolja mleka
  • so, biber, suvi začin

 

Priprema:

Postupak spremanja je toliko jednostavan, da je malo i glupkast.

Isečete dva srednja/veća crna luka i položite ih u tepsiju. Preko njih stavite red pirinča (jedna veća šolja za kafu). Potom pospete malo ulja, soli i vegete. Sledeći red je kobasica. Nikako ne kupujte one vakumirane, “srpske”/”kranjske”, sa ukusom viršle. Ovo jelo su smislili vojvođani, znači lepa domaća dimljena kobasica nam treba, a može se nabaviti u svakoj boljoj mesari.

(Jednako dobar efekat kao kobasica daje i dobra lepa domaća slanina)

Sve ovo pokrijete sa oko 800 gr belog krompira isečenog na listove. Ne zaboravite so.

Rerna vam već radi na 220, nadam se. Vi umutite kiselu pavlaku sa vodom dok ne bude gustine mleka i prespete preko jela.

Peče se pokriveno oko 45 minuta. U međuvremenu umutite 2 jaja sa šoljom mleka i lepo začinite ovaj preliv. Izvadite jelo iz rerne, zalijete ga lepo i bez poklopca vratite u rernu na još 15 tak minuta. Gotovo je kad se krompir na vrhu zarumeni.

Ko izdrži da ne pojede celu tepsiju može kritike napisati u komentaru.

Prijatno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

one × 2 =