Krompir u kaputiću/punjeni pečeni krompir iz rerne

Prva pomisao koja ide uz ovaj krompir je verovatno zima, napolju pada sneg i debeli je minus. Nekako je i neodvojiv od starog smederevca u kojem se lože drva, a pripadajuća mu rerna nekontrolisano menja temperaturu i češće ima funkciju da dodatno zagreje već vrelu kuhinju, nego što služi za pečenje.

Ovo jelo je nekako je po pravilu i jedno od onih koji spadaju u “tatine specijalitete”. Moj tata Uča bi, na primer, detaljno oprao krompire presekao ih na pola, ubacio u rernu i poslužio sa velikom kašikom kajmaka. Nekad bi na vreo krompir koji je još u rerni stavio i parče slanine. Mi smo to malo zakomplikovali.

Ali dok željno isčekujemo zimu ne postoji nikakav razlog da se ne igramo ovim divnim krompirima koji su hrskavi spolja i savršeno meki unutra. Skrojite kaputić za krompir baš po vašem ukusu.

Sastojci:

  • 4 veća krompira
  • So, ulje i začini po izboru
  • Prilozi za punjenje: sve što vam padne na pamet ili je možda samo po malo svega sto je višak u frižideru: pančeta, kulen, maslac, sir, kajmak, jaja, pečurke, luk, paradajz sos, sveža paprika….
  • (Četiri krompira na slici su punjena na potpuno različite načine, jer je zanimljivije ako sve postavite kao zabavu, a tešku muku koja podrazumeva merenje i odmeravanje sastojaka)

 

Priprema:

Krompir se dobro opere i namaže uljem čija je uloga da doprinese hrskavosti korice. Izbockajte viljuškom krompir na nekoliko mesta da ne bi pucao i stavite krompir u rernu na otprilke 190-200 stepeni i zaboravite na njega nekih 45 minuta.

Posle 45 minuta krompir se okrene i peče na isti način s druge strane. Kada će biti pečen zavisi od veličine krompira, ali i vaše rerne, ali najbolji način da proverite kakva je situacije je da ga probodete nožem. Kada spadne sa noža bez otpora – gotov je.

Ostavite ga da se malo ohladi kako biste mogli da ga koliko tolliko uzmete u ruku. Sa jedne strane zasecite ga uzduzno nožem, pa stisnite sa četiri prsta sa svih strana kako biste dobili nesto što liči na otvoreni džačić.

Tu sad počinje zabava, standardno puni se pančetom i sirom, možete ga tretirati kao testo za picu pa ubaciti iste sastojke. Iskustvo je pokazalo da mu kulen daje jako lep ukus, a i sitno seckana sveža paprika. Ako, kao i mi, hoćete da koristite i jaje, izdubite samo malo više sredinu krompira, kako jaje ne bi iscurilo u tepsiju.

Nakon punjenja vratite ga u vrelu rernu na još 10 tak minuta da se sastojci sjedine i malo zapeku.

Ima na stotine varijanti sa kojima se možete igrati. Da stvar bude jasnija, u Americi jacket potato ća vam poslužiti prelieven sosom od paradajza i pasulja…

I to je to, zabava može da počne.

Pečeni punjeni krompir iz rerne

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

6 + four =