Prebranac

Stvar je prosta kao pasulj, ali uvek kad su mi objašnjavali to su činili komplikovano i svako je imao svoj nepogrešiv recept. Mama je imala običaj da kaže: “E, onda onu vodu dodaš u ono”, a ja da pitam “Koja, bre, sad voda i koje ono?”.  Zato molim kome ovde nešto nije jasno da vrišti na mail brzibucak.com@gmail.com ili porukom na Fejsbuk da odmah pojasnim. Niko ne zaslužuje da živi bez prebranca.

Sastojci:

  • 500 g krupnog belog pasulja
  • 1 kg crnog luka
  • 4 čena belog luka
  • 2-3 lista lovora
  • so , biber i nana
  • 2-3 dl ulja
  • 2 kašike aleve paprike

Priprema:

Postarajte se da pasulj bude ovogodišnji da bi kraće trajalo. Potopićete veče ranije u vodu, ako stignete. Ako ne… nema veze, odvojite vreme.

Prokuvajte pasulj. Ekspres lonac bi mogao biti od pomoći. Izbacite prvu vodu kad prokuva, pa vratite pasulj na dokuvavanje s malo soli, nekoliko listova lovora i nekoliko zrna bibera. Sačuvajte vodu u kojoj se pasulj kuvao. Trebaće za kasnije.

 Dok se to kuva do omekšavanja, iseckajte beli i crni luk (nemojte da vas lažu i zbune oni koji kažu da ne vole kad se oseti luk… luka mora biti barem duplo vise nego pasulja. I tačka.)

Luk stavite u dosta ulja… mnogo je i luka pa ga valja pokriti. Lepo ga izdisntajte tako da bude mekan. Neki kažu staklast, ali ja nikad to staklo nikad nisam videla, pa moram ovako da kažem.

U luk dodati dve kašike aleve paprike, so, biber i nanu (možete da ubacite sadržaj jedne kesice čaja od nane).

U vatrostalnu posudu, najbolje zemljanu, staviti red pasulja, pa red luka, pa ponavljati dok ima… Doliti vodu u kojoj se pasulj kuvao i nekoliko listova lovora.

Ubaciti u rernu.

Ukoliko spremate u zemljanoj posudi ne zaboravite da rerna mora biti hladna.

Uključite na 220 stepeni.

Ako prebranac spremate s kakvim mesom, kobasicama na primer, kako što je na fotografiji, odozgo dodajte kobasice. Krčkajte u rerni oko 45 minuta… Probajte, ako je to pasulj koji biste jeli – gotov je.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

four − two =