Piroške s kiselim kupusom

Možda zvuči neobično, ali ove prilično jednostavne piroške s kiselim kupusom nasledili smo iz vojvođanskih sela iz zimskih vremena, kada se pored toplih peći pravila brza večera. Testo koje je spremano za hleb, malo bi se zamastilo napunilo ribancem, formirale bi se lepinje i pekle na vrućem ulju. U receptu koji vam prenosimo suštinski se ništa nije mnogo promenjeno, ali kako ne volimo meru “testa od oka”, u nekoliko pokušaja smo napravili kombinaciju koja bi trebalo da uspe bez mnogo muke. Oko ovog jela ne postoji spor, za razliko od na primer, kontroverznih ležećih sarmi.  (Mira)

Sastojci:

  • 450 gr brašna
  • 250 ml vode
  • kesica suvog ili 10-ak grama svežeg kvasca
  • 60 ml ulja
  • jedno žumance
  • kašičica soli
  • kašičica šećera
  • oko 150 gr ribanca, jedna puna šaka

Priprema:
U toplu vodu stavite kašičicu šećera i kvasac, pa ostavite 10-ak minuta da kvasac počne da radi. Potom dodajte brašno, žumance, ulje i so, pa dobro zamesite testo. Testo neće baš potpuno da vam se skida sa ruku, ali da – to je ta gustina.

Klasično, kao i sa drugim testima, pokrijte ga streč folijom i krpom i ostavite na toplom mestu da odstoji i naraste za šta će mu trebati oko sat vremena.

Nakon što je odstojalo, premesite ga još jednom, podelite na dva dela i formirajte kiflu. Oštrim nožem podellite testo na 6 jednakih delova. Od dve “kifle” dobićete ukupno 12 delova od kojih formirate loptice i ostavite pod folijom još nekih 10 minuta, odnosno dok sve sredite prve loptice će biti spremne za rad.

Svaku lopticu razvucite prstima na debljinu od oko pola cm i na sredinu stavite kašičicu oceđenog ribanca, formirajte pirošku i vodite računa da dobro zatvorite punjenje.

Ovako napunjene piroške pržite na vrelom dubokom ulju ili masti, kao i u slučaju uštipaka, moraju da plivaju kako bi lepo još jednom testo naraslo.

Kod nas u kući se gotove piroške s kiselim kupusom prelivaju sa malo domaćeg kuvanog paradajza i odlično idu uz čašu mleka, a vi ih možete poslužiti kako god volite.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

7 + 7 =