Kakao mus sa malinama

Nema veće radosti za studenta, nego kada mama pošalje paket s hranom. Nađe se tu svega – od domaće slanine, sira, jaja, gibanice, sarmi do ostataka kolača sa slave ili zadušnica, pa i hiljadu dinara upakovanih u zadžepak stare “adidas” sportske torbe. Koliko puta sam namćorisao što moram da čekam torbu na stanici usred zime i što se sve isprosipalo po torbi, pa su kiflice povukle na sarmu, a u sarmu upala surutka od sira.

 Tako u ovim teškim danima samoizolacije i borbe sa nevidljivim “smešnim” neprijateljem čeznuh za malo domaće slanine, jaja i sira, te se mama dosetila pa mi je poslala paket kurirskom službom. Najslađe iznenađenje za još svežeg apstinenta od šećera bile su maline iz Ivanjice. Odlučio sam da u delu malina uživam sa belim vinom, a da od ostatka napravim kakao mus sa malinama. (Milutin)

Sastojci:

  • 300-400  grama svežih ili odmrznutih malina
  • 2 decilitra pavlake za kuvanje
  • 3 kašike kakao praha
  • tečni zaslađivač po želji

Priprema:

U šerpu srednje veličine dodati vrlo malo vode i staviti na ugrejanu ringlu. U šerpu dodati sveže ili odmrznute maline. Ukoliko koristite one iz zamrzivača neće biti potrebe za vodom.

Zagrevati maline na tihoj vatri uz neprekidno mešanje. Kuvati ih nekoliko minuta, pa u njih dodati tri kašike kakao praha.

Kada se masa lepo sjedini, odvojiti u posebnu posudu deo voćnog sosa, a u ostatak dodati 2 decilitra pavlake za kuvanje, te celokupnu smesu kuvati još nekoliko minuta.

Kada se mus malo zgusne, dodati tečni zaslađivač po želji i sipati ga u staklenu posudu. Preko tog prvog sloja, dodati ranije izdvojeni tamniji deo bez pavlake sa kuvanje. Na vrh kakao musa sa dodati i nekoliko malina kao dekoraciju.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

2 × 4 =